Vse o kašlju

Ne glede na to ali je kašelj produktiven ali neproduktiven (suh), v vsakem primeru je nadležen in neprijeten!

Kašljanje kot simptom

Najprej se pojavi suh, dražeč kašelj, ki preide v produktivnega, ki ga spremlja izločanje sluzi – v vsakem primeru je nadležen in neprijeten. Kašelj je tipičen simptom prehlada in je lahko še posebej moteč ponoči. Pred kašljem si ne gre zatiskati oči – potrebno ga je ustrezno zdraviti!

Tipični vzroki kašlja

Prehlad lahko spremljata dve vrsti okužb dihalnih poti:

  • a) Okužba zgornjih dihalnih poti, npr. rinitis ali sinusitis.

  • b) Okužba spodnjih dihalnih poti, npr. bronhitis.

V teh primerih je kašljanje pogosto simptom akutne okužbe zgornjih in/ali spodnjih dihalnih poti. Te okužbe povzročajo virusi in običajno trajajo nekaj dni oziroma do dva tedna.

Faze kašlja

stages of cough sloveniaGrafični prikaz: faze kašlja in aktivne učinkovine zdravil Timijan in slez Bronchostop® Sine in Timijan in slez Bronchostop® peroralna raztopina

Na splošno kašelj lahko razdelimo v dve kategoriji: suh kašelj in produktiven kašelj. Ni vedno enostavno razlikovati suhega kašlja od produktivnega, v obdobjih pojavljanja obeh pa je razlikovanje še težje.

Suh kašelj izzoveta »žgečkanje« in draženje, ki ju povzroča razdraženost žrela zaradi prisotnosti tujkov, prahu ali okužbe. Pri tej vrsti kašlja sluz ne nastaja. Običajno ga zdravimo z antitusiki.

Za produktiven kašelj je značilno nastajanje (goste) sluzi v pljučih. Kašelj je v tem primeru refleksni sprožilec izločanja sluzi z namenom čiščenja dihalnih poti. To obliko kašlja običajno zdravimo z ekspektoransi.

Pričnite zdravljenje zgodaj

Zgodnje zdravljenje je pomembno, saj v nasprotnem primeru lahko okužba napreduje v bolj resne bolezni (npr. bronhitis). Bakterije pogosto izkoristijo oslabelost imunskega sistema zaradi virusne okužbe, kar lahko privede do bakterijske okužbe (t.i. sekundarne bakterijske okužbe). Eden od znakov, ki lahko pomaga razlikovati med bakterijsko in virusno okužbo je barva izločene sluzi:

Pri virusnih okužbah je izpljunek pogosto podoben sluzi in belkast. »Navaden prehlad« povzroča akutna virusna okužba, med tipične simptome pa spadajo kašelj, »smrkanje«, boleče grlo, včasih bolečine v mišicah, glavobol in povišana telesna temperatura ali mrazenje.

Pri bakterijskih okužbah je izpljunek pogosto obarvan rumenkasto-zeleno.

V kolikor simptomi vztrajajo več kot 1 teden, je priporočljivo obiskati zdravnika, saj bo potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Zdravila za kašelj iz zelišč!

Zeliščni pripravki izdelani na podlagi ekstraktov, kot sta na primer ekstrakt vrtne materine dušice in ekstrakt korenine navadnega sleza, imajo dolgoletno tradicijo v simptomatskem zdravljenju kašlja. Vrtna materina dušica ima sekretoren in spazmolitičen učinek. Povečuje aktivnost migetalk (cilij) v bronhijih in tako lajša izkašljevanje. Koren navadnega sleza pomirja razdraženo žrelo in tako zmanjšuje draženje h kašlju.

Naša spletna stran uporablja piškotke. Nekateri piškotki so nujno potrebni za delovanje spletne strani, medtem ko je namen ostalih piškotkov izboljšanje delovanja spletne strani in uporabniške izkušnje. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli zavrnete, vendar vam nekatere storitve spletne strani morda ne bodo delovale pravilno. Politika zasebnosti

Sprejmi vse piškotke Sprejmi samo nujno potrebne piškotke